Hoe werkt Warmte | Koude-net Panningen

Verduurzamen van uw woning of bedrijf

Om een aansluiting op een warmte | koude-net haalbaar en betaalbaar te maken is een goede isolatie niet alleen wenselijk, maar ook een voorwaarde. Je hebt dan minder energie nodig om te verwarmen of te koelen. Het resultaat is een prettiger, warmer en koeler huis, lagere energiekosten en waardeverhoging van uw woning of bedrijf. Minder energie betekent ook minder uitstoot van CO2 en dat is beter voor het klimaat.

Warmte | Koude-net Panningen

Het Warmte | Koude-net Panningen is een haalbare en duurzame oplossing om de wijk te verduurzamen. Maar hoe werkt dit eigenlijk?

Het Warmte | Koude-net Panningen (WKP) is een collectieve oplossing om van het aardgas af te gaan, te besparen op energiekosten en de CO2 uitstoot te verminderen. Een warmte | koude-net werkt als volgt: in plaats van een gasleiding komen er leidingen in de grond waar warm en koud water door stroomt. Het warme water wordt gebruikt om woningen te verwarmen en om te douchen. Met het koude water worden woningen gekoeld. Lokale duurzame warmtebronnen zijn o.a. omgevingswarmte (warmte uit lucht en water), restwarmte en zonnewarmte.
Warmtepompen zorgen ervoor dat het water in de leidingen op de juiste temperatuur komt. De warmtebronnen geven vaak veel warmte af in de zomer wanneer er weinig warmtevraag is. Om deze energie te kunnen gebruiken in de winter, wanneer de vraag het grootst is, is er opslag nodig. Dit kan met een Ecovat, een groot vat onder de grond, dat buiten de wijk ligt. Vanuit deze opslag wordt het warme en koude water naar huizen en bedrijven getransporteerd.

Een aansluiting op WKP betekent dat je niet meer met aardgas je huis of bedrijfspand verwarmt, warm water tapt en kookt. Je verwarmt en koelt je huis of bedrijfspand met het water van WKP. Met een afleverset krijg je warm water en je kookt elektrisch. Daarvoor zijn er aanpassingen in je huis of bedrijfspand nodig. Elk gebouw is anders, dus dit vereist maatwerk. Over dit maatwerk traject zal iedereen binnen cluster 1.1 nog meer informatie ontvangen.